Met bijvoorbeeld AIS Marine Traffic heeft de technologische vooruitgang de afgelopen decenia grote sprongen genomen. Ook het gebruik van technologie in de scheepvaart evolueerde mee. Met een toename van het aantal schepen, kwam er een toenemende vraag naar innovatie op het gebied van maritieme veiligheid en efficiëntie.

AIS Marine Traffic in Nederland, zoals te zien in de vaarkaart van vaarweg.netDe grootste verandering kwam toen in 2003 het Automatic Identification System (AIS) geïntroduceerd werd. Een geautomatiseerd, autonoom volgsysteem dat nu op grote schaal wordt gebruikt in de maritieme wereld voor de uitwisseling van navigatie-informatie tussen schepen met een AIS tracker aan boord. Daardoor kan scheepsinformatie elektronisch worden uitgewisseld tussen AIS-ontvangende stations (aan boord, aan wal of satelliet).

Live AIS

Marine Traffic AIS maakt deze informatie ook beschikbaar voor iedereen die geen AIS tracker aan boord heeft. De status van alle schepen wordt direct in de kaart van vaarweg.net geprojecteerd als laag. Met één klik zet je deze laag uit of aan. Omdat de AIS informatie eerst verwerkt moet worden door Marine Traffic en daarna pas op het internet gezet wordt, zit er een vertraging in de AIS tracking. Deze vertraging zit er niet in als je zelf een AIS tracker aan boord hebt. Deze ontvangt namelijk direct het AIS signaal van alle omliggende schepen. Daarom maakt vaarweg.net onderscheid tussen de twee soorten AIS; de live AIS en de internet AIS (IAIS). De live AIS is actueler, maar de IAIS kan erg nuttig zijn om een idee te krijgen waar het druk is, welke delen van het vaarwater het beste bevaarbaar zijn en waar plek is in de haven om aan te leggen.

AIS Marine Traffic in Nederland

AIS Marine Traffic in Zeeland, zoals te zien in de vaarkaart van vaarweg.netDe AIS Marine Traffic informatie van vaarweg.net is in heel Nederland beschikbaar. Of je het gebruikt om te zien welke routes het meest gevaren wordt op de Waddenzee, hoe druk het is in de haven van Lelystad of om te kijken waar je het beste kan aanleggen in de haven van Terschelling. Met de live AIS en IAIS informatie in je vaarweg.net kaart heb je het altijd bij de hand.

Gratis AIS proberen

Ben je geïnteresseerd? Ga dan naar vaarweg.net en maak een account aan. Dan kan je de AIS, IAIS en nog veel meer lagen van vaarweg.net gratis 2 weken proberen.

MarineTraffic AIS

Dankzij internet kan Marine Traffic AIS en steeds meer andere instanties data sneller ter beschikking stellen. De vaarkaart van vaarweg.net maakt daar gebruik van en verwerkt alle updates direct in de kaart. Updates worden dus niet meer opgespaard en pas later uitgegeven. Deze innovatie maakt dat vaarweg.net de meest actuele vaarkaart van Nederland is.

<< Terug naar de Home pagina